Kuretake Gansai Tambi -värien valonkestosta

Kirjoitin vuosi sitten heinäkuussa artikkelin japanilaisista vesiväreistä (Gansai Tambi). Tällöin aloitin myös väritestin. Maalasin jokaisesta väristä pienen mallinäytteen ja peitin mallinäytteestä puolet valoaläpäisemättömällä paperilla. Kiinnitin paperin työhuoneeni ikkunaan ja annoin se olla auringonpaisteessa noin vuoden verran. Nyt on aika näyttää tulokset.

Oikealla puolella on värimalli, joka on ollut alttiina auringonvalolle. Vasemmanpuoleinen ruutu on ollut valolta suojattuna.

Osa väreistä on selvinnyt hyvin testissä, mutta esimerkiksi väri Purple on haalistunut täysin. Myös kylmä punaisessa (Rose Madder Deep) on vaalenemista. Väreissä näkyy myös outoja muutoksia (esimerkiksi väreissä Carmium Red, Sap Green, Cerulen Blue, Sap Green, Turquoise Blue ja Cerulean Blue joita ei testin alussa värimalleissa ollut. Näissä väri on ikäänkuin ”syöpynyt” pois.

Tämän testin tuloksena en itse käyttäisi värejä teoksiin, jotka myisin eteenpäin seinälle ripustettavaksi. Kuvituksiin, jotka skannaisin ja myisin digitaalisina käyttäisin kyllä. Omaksi iloksi maalaavalle värit ovat ihan OK.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *